Zwykło się sądzić, że jeżeli idealna kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Dlaczego tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

arabica 100% sklep
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma całkiem różnorodne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego artykuły, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są nadzwyczaj analogiczne, to jednak się różnią.
Kawa arabica z Hondurasu
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najodpowiedniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina rozkwita niemal przez cały rok oraz kocha ciepło, skutkiem tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Mimo to co istotne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją scalać z aromatami, wobec tego niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać wnikliwie skład artykułu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie uzupełnieniem.