W dzisiejszych czasach skupiamy się na tym, co jemy – wybieramy produkty coraz rozsądniej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy konsumowaliśmy wszystko w bezgranicznych ilościach już minęły – czas na zdrowe pożywienie i naturalne produkty. Z tego powodu coraz częściej również wypatruje się zastępników w kuchni. Sól i tłuszcz pozostaje gruntownie odsunięty od jadłospisu a towary dość ciężkie dla żołądka oraz jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. W wielu przypadkach zastępuje się je artykułami lżejszymi, na przykład ryżem lub kaszą. Mają one równie wiele produktów odżywczych, jednakowoż organizm najzwyczajniej w świecie znosi je znacznie lepiej. Olśniewającym przykładem właściwego produkty jest kasza jaglana, która kiedyś gościła na stołach niesłychanie nieraz a teraz niestety została zapomniana.
golabki z kasza jaglana
Na szczęście coraz to więcej osób docenia jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do dziennego jadłospisu tej właśnie kaszy. Czemu? Czym ona różni się od sztampowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż odpowiedź na to zapytanie jest niezmiernie prosta – kasza jaglana to totalnie inny typ kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, bowiem są to niezmiernie delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Trzeba traktować ją trochę inaczej niż tradycyjną, słynną nam kaszę, bo nie gotuje jej się tylko tradycyjnie. Jej przygotowanie żąda trochę więcej czasu niemniej jednak jest tego warte, bo wrażenia smakowe są w rzeczy samej fajne. Dlaczego jednak powinniśmy zaintrygować się tą właśnie kaszą? A więc kasza jaglana ma nadzwyczaj dużo korzystnych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny produkt lub trudno jest je odnaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest nadzwyczaj porządnym źródłem niezwykle wielu witamin z grupy B, niemniej jednak nie wyłącznie, dostarcza albowiem także witaminy z grupy E, jakie bardzo poprawiają pamięć i koncentrację a także dużo olśniewających składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo czy potas. Oprócz tego kasza jaglana to jest nadzwyczaj bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje i przede wszystkim neutralizuje tak oznaczane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie atrybuty jeszcze sobą reprezentuje? To oszałamiający sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to też kasza niesłychanie odżywcza i w głównej mierze lekkostrawna, właśnie dlatego nadaje się dla chorych i bezsprzecznie dla dzieci, jakim wbrew pozorom dobry przyrządzona powinna niezmiernie smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik rzadko spotykany dlatego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci i skóry i zapobiega odwapnianiu kości.